רישום פלילי

מחיקת רישום פלילי

מהו רישום פלילי?

רישום פלילי, הוא רישום שמנהלת משטרת ישראל אחר האזרחים – במסגרת הרישום הפלילי יופיעו עבירות בהם הורשע פלוני – אך גם עבירות בהם נפתח כלפי פלוני הליך פלילי, שלא הסתיים בהרשעה.
הרישום הפלילי נעשה על ידי המשטרה המוזנת מנתונים גם מרשויות אחרות, למשל רשות המיסים.

כיצד אני יודע אם קיים כלפי רישום פלילי?

לעיתים אדם אף אינו מודע לכך שקיים רישום פלילי כלפיו במשטרה שכן לעיתים הרישום נעשה עקב דברים שנתפסים כקלים במיוחד או שנעשו לפני שנים רבות. לאור העובדה הזאת חשוב לציין כי לכל אדם זכות עיון במרשם הפלילי שלו – וכמו שאמרנו לעיתים אדם יכול להיות מופתע – ממה שיכול להיחשף במסגרת בדיקה שגרתית כגון דא, במשטרה.

מדוע חשוב לי למחוק רישומים פליליים שרשומים על שמי במשטרה?

כיום התפתח נוהג בשוק העבודה בו לעיתים מועמד נדרש להציג עבר פלילי נקי, במסגרת זו מעבידים מעדיפים לא לשכור עובדים אשר הורשעו בעבירה פלילית או שעומד לחובתם רישום פלילי כזה או אחר שכן הדבר לדידם מעיד על סיכון בקבלת המועמד לעבודה.

לקבלת סיוע משפטי של עורך דין פלילי, לחץ כאן: יעוץ משפטי

במקרים דחופים צור קשר 24 שעות ביממה
בטלפון: 1-800-800-891

ניתן כמובן לנהל דיון לגיטימי האם מדיניות זאת של בקשת הגיליון הפלילי על ידי מעבידים היא סבירה – שכן ישנם תפיסות שדוחות את ההליך הזה מפאת פגיעה בפרטיות, אולם קשה להתכחש למציאות שבה בחינת הרישום הפלילי הפכה לנוהל שכיח במחוזותינו כאשר אנו רוצים להתקבל לעבודה מסוימת.

בדיקת הרישום על ידי מעבידים פוטנציאלים איננה הסנקציה היחידה שקיימת עבור אלו שיש להם רישום פלילי, מעבר לכך הרישום הפלילי עלול להטיל עליך מגבלות נוספת כגון הוצאת רישיון לאקדח, או אי אפשרות לכהן בתור דירקטור בחברה ציבורית.

רישום פלילי ללא הרשעה

ראשית, יש להפריד בין שני מצבים:

  • הראשון – שהרישום הפלילי נעשה ללא הרשעה.
  • השני – שהרישום הפלילי נעשה עקב הרשעה בבית המשפט.

במקרה של רישום פלילי ללא הרשעה, חשוב מאוד לבחון מדוע התיק נסגר, נתונות שלוש אופציות לכך והן כדלקמן:

  • חוסר ראיות
  • חוסר עניין לציבור
  • חוסר אשמה

העילה המביאה למחיקת הרישום היא רק העילה השלישית של חוסר אשמה, שאר העילות למעשה מטילות מעין אשמה על אותו אדם, שכן חוסר ראיות כוונתו למעשה היא: "מצאנו אותך אחראי למעשה אולם קיימת בעיה ראייתית בהרשעה".

באותה מידה, חוסר עניין ציבור גם אינו בגדר אופציה מועדפת שכן כוונתו המרומזת היא: "אתה אכן אחראי למעשה אך לא תשא כלפיו בעונש פלילי אך ורק כי אין זה מעניין את הציבור". אכן, עילות אלו עשויות כפי שאמרנו להיות לרועץ לאדם, שלעיתים כלל אינו מודע אליהן – והן אינם מביאות למחיקת הרישום.

שינוי נסיבות סגירת התיק, הדרך למחיקת הרישום הפלילי

ניתן להגיש במקרה שבו תיק נסגר מחוסר ראיות או חוסר עניין לציבור, בקשה למשטרה לשינוי עילת סגירת התיק לחוסר אשמה שכאמור היא העילה שמאפשרת מחיקת הרישום. כפי שידוע גם לכולנו טחנות הצדק טוחנות לאט ומכך הבקשה תועבר לגורמים המוסמכים ואלו יתנו החלטה לגבי שינוי עילת הסגירה כעבור מספר חודשים.

לעיתים הדרך לעבר נקי יכולה אף להגיע לבג"ץ כאשר המשטרה סירבה לשנות את עילת הסגירה, ולא נתנה נימוק משכנע להחלטתה.

מחיקת רישום פלילי לאחר ההרשעה

גם אם הורשעתם בהליך בבית המשפט מכל סיבה כזו או אחרת, אין זה סוף פסוק במאבק לטיהור הרישום הפלילי שלכם, ניתן ואף רצוי להגיש בקשה לחנינה לנשיא המדינה.

לשכת הנשיא תדון בחנינה ובמסגרת דיונה ייבדק הרישום הפלילי של פלוני, התנהגותו מאז הרשעתו, נסיבות העבירה וחומרת ההרשעה. במסגרת דיון זה יכולה לשכת הנשיא להכריז על חנינה לפלוני בשל עבירות אותן ביצע. חשוב לציין כי במסגרת חגיגות ה-60 למדינת ישראל ניתנו הוראות להקל עם קבלת חנינות של מורשעים – וזהו הזמן להגיש בקשת חנינה כאמור.

רישום פלילי, הוא דבר העלול להעיב על אדם במהלך חייו, ויש חשיבות למחיקתו – לצורך מחיקת עבר פלילי חשוב להיעזר בשרותיו של עורך דין פלילימתחילתו של ההליך עד סופו. הווה אומר כי עורך דין מקצועי ידע לכתוב את הבקשות הנכונות – בניסוח הנכון, לפנות לגורמים המתאימים ולהוציא אתכם בסוף ההליך עם חיוך, ועם דף נקי וחלק לספק למעביד הבא – בראיון הבא.

Comments are closed.