אלימות במשפחה

החוק למניעת אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה?

אלימות במשפחה הוא כינוי להתעללות פיזית, מינית או נפשית של בן משפחה אחד במשנהו, והיא מתרחשת בעיקר בידי גברים. האלימות יכולה להיות מופנה כלפי בן/בת הזוג או כלפי הילדים. לצערנו תופעת האלימות במשפחה היא נפוצה, מחקרים מצביעים כי אחת מכל עשר נשים עברה תופעות של אלימות כזו או אחרת.

תופעת האלימות במשפחה, התפתחות היסטורית חברתית

החברה עברה גלגולים רבים, בדרך התייחסותה לתופעת האלימות במשפחה, בתחילה האלימות נתפסה כדבר הגיוני ודרך סבירה לפתרון סכסוכים, כך היה נהוג למשל להלקות תלמידים בבתי הספר.
אולם בעולם החלו לנשוב רוחות של שינוי שהתאפיינו בעליית קרנה של התנועה הפמיניסטית בד ובד עם תמורות חברתיות נוספות שהתרחשו בעיקר במערב הנאור.

לקבלת סיוע משפטי של עורך דין פלילי, לחץ כאן: יעוץ משפטי

במקרים דחופים צור קשר 24 שעות ביממה
בטלפון: 1-800-800-891

גם על ארצנו לא פסח השינוי העולמי, ומקרים שנתפסו בעבר כהגיוניים וחלק אינטגראלי ממהלך החיים הנורמאלי – כיום נתפסים כאסורים ואף פליליים.

מקרה נוסף ששינה את דעת הקהל בארץ הוא המקרה של כרמלה בחבוט שרצחה את בעלה לאחר התעללות ממושכת, במקרה זה בית המשפט העליון גזר שלוש שנות מאסר על הגברת בחבוט, בהתחשב בהתעללות הקשה שהיא עברה, המקרה זכה לסיקור תקשורתי נרחב, והעלה אף יותר את החשיבות של מניעת תופעות אלימות כגון אלו.

תופעת האלימות במשפחה התפתחות משפטית

בעבר היה נהוג, כי אין למשפט דריסת רגל ביחסים הפנים משפחתיים, אט אט השתנו תפיסות אלו והחליפו אותן תפיסות בדבר שלמות הגוף, זכות האישה לאוטונומיה וכדומה עם שינוי זה החל המשפט להיתפס יותר ויותר כמגן על אותם בני משפחה המוכים שכעת לא נתפסו כמזמינים את האלימות אלא כקורבנות של התנהגות ברוטאלית.

התפתחות זו שבאה לידי ביטוי גם בפסיקות בית המשפט העליון, לא נעלמה מעיניו של המחוקק הישראלי שקבע ב-1991 את החוק למניעת אלימות במשפחה, החוק נועד להתמודד עם תופעת האלימות במשפחה במתן כלים משפטיים לנפגעים מאלימות שכזו.

החוק למניעת אלימות במשפחה, כיצד הוא מגן?

החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לסובל מאלימות לבקש צו הגנה המרחיק את המכה מביתו, כמו כן בעקבות תיקונים שנעשו בחוק, מאפשרים לקורבן לאלימות לקבל דיור חלופי ועזרה מהמדינה בעקבות הסכנה שבתלונה על אדם אלים.

הביקורת על החוק, הגיעה במהרה ומכל הצדדים… ביקורות בחוק הוטחו מכל הצדדים חלק טענו כי החוק מאפשר הרחקת אדם מביתו בצורה שהיא קלה מדי, ועל כן פותח פתח לתלונות כזב (ואכן נתגלו לא מעט מקרים שכאלו), ביקורת מהצד השני נשמעה שהחוק אינו מטפל מספיק טוב בבעיית הפחד מפני המכה הגורמת לאחוזי דיווח נמוכים.

אלימות במשפחה – הרגישות הקשה של הנושא

אלימות במשפחה הוא נושא רגיש שעבר תמורות רבות בשנים האחרונות הן בתפיסה החברתית של התופעה והן בתפיסה המשפטית, במובן זה החוק אותו אימץ המחוקק ניסה להתמודד עם אלימות במשפחה במתן כלים אפקטיביים לקורבנות כנגד המכים, אולם החוק אינו מצליח ליצור אחוזי תלונות מרשימים מסיבות רבות שעל חלקן עמדנו.

אנו מודעים לרגישות שנושא זה יוצר ולמורכבות הרגשית של כל דיון בו. אולם, לעיתים יש צורך במבט חיצוני על הדברים בכדי להבינם לעומק, מבט חיצוני זה טוב שיהיה משפטי ומקצועי בנושא ויוכל לשפוך אור על הרבה סוגיות שלעיתים ובמבט ראשון נראות כבלתי פתירות. הדרך הנכונה ביותר לצאת ממצב של חוסר אונים אפוא היא ייעוץ דיסקרטי ונכון הבוחן את המקרה הספציפי ומטפל בו ברגישות ובנחישות הראויה.

אם אתם נמצאים בסיטואציה הקשה הזאת, ולא משנה מאיזה צד של המתרס – חשוב לא ללכת בה לבד – יעוץ משפטי על ידי עורך דין פליליבמקרים של אלימות במשפחה, מביא איתו גם ביטחון וגם יכולת פעולה שתשפר את חייכם לאין ערוך ועלולה להביא את הסיטואציה הקשה הזאת לסיומה.

Comments are closed.